Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 Projesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen Beceri’10  “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri  (UMEM)” projesi 23 Haziran 2010 tarihinde imzalanarak hayata geçirilmiştir.

 

Beceri’10 Projesi’nin en önemli amaçlarından birisi illerdeki yerel işgücü piyasası ihtiyaçlarının tespit edilerek İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından sanayi, hizmet ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün tespit edilmesi, yetiştirilmesi ve istihdamlarının sağlanması ile işsizliğin azaltılmasıdır.

 

Beceri’10 projesi kapsamında;

 

• Meslek kurslarının teorik eğitimi süresince günlük 20 TL, işbaşı eğitimi süresince ise 25 TL ücret ödenecek olup, genel sağlık sigortaları İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacaktır.

• Ayrıca stajını başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlanacak olup;18-29 yaş arası erkekler ve yaştan bağımsız kadınlar için 42 ay süreyle (3,5 yıl), 30 yaş üzerindeki erkekler için 30 ay (2,5 yıl) süreyle Sigorta Primi İşveren Payı ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır.

•Kişiler Mesleki Yeterlilik Kurumu belgesi alırsa da yukarıdaki teşviklere ek olarak 12 ay daha Sigorta Primi İşveren Payı ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır.

 

Beceri’10 projesi çalışmaları kapsamında, işgücü arz ve talebinin belirlenmesi amacı ile ilimizde  sanayi sektöründe “İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi Anketi” gerçekleştirilmiş olup, işletmelerden stajyer talep formu toplanmıştır. Proje kapsamında kursiyerlerin Antalya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Organize Sanayi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde yada özel eğitim kuruluşlarında en fazla 3 ay teorik eğitim alması ve 3 ayda stajyer talebinde bulunan işletmelerde staj yapması planlanmaktadır. Teorik eğitimi ve uygulamalı stajı başarı ile tamamlayan kursiyerlerin, işletmelerin talebine göre işyerlerine yerleştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

 

Hizmetler ve tarım sektörünün de proje dahil edilmesi ile birlikte Nisan-Haziran 2012 tarihleri arasında ilimizde gerçekleştirilen “İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi Anket” çalışması sonucuna göre 822 firma ile görüşülmüş olup; 86 farklı meslekte 5.629 kişilik işgücü talebi toplanmış olup; hizmetler ve tarım sektöründe de kurslar açılmaya başlamıştır.

 

8 Nisan 2013 tarihinde Antalya Büyükşehir, Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu belediyeleri ile “UMEM Beceri 10 Projesi İşbirliği Protokolü” imzalanmış olup; Antalya’da kurumlar arasında kurulan büyük işbirliği ile meslek edindirme ve işsizlik sorununa Antalya ve Türkiye genelinde çözüm bulmaya yönelik  çalışmalar UMEM projesi altında yürütülmektedir.

 

Antalya’da şuana kadar  sanayi alanında “oto kaportacı, asansör sistemleri bakım onarım (2), gazaltı kaynakçılığı (2), mobilya döşemeciliği, baskı sonrası operatörlüğü, çamaşırhane elemanı (4), CNC freze operatörlüğü, CNC lazer operatörlüğü, ekskavatör operatörlüğü, masaüstü yayıncılık, kimya laboratuarı, mobilya üretim elemanı, soğutma-iklimlendirme, model makineci, konserve üretimi, doğalgaz iç tesisat ” olmak üzere 21 meslek kursu açılmıştır. Bu kursları başarı ile bitiren kursiyerlerin %85'inin firmalarda istihdamı sağlanmıştır.

 

Hizmetler sektöründe ise açılan, "kat hizmetleri, satış temsilcisi, transfer elemanı, aşçı yardımcısı, servis elemanı yardımcısı, bar görevlisi yardımcısı, satış elemanı, kasiyer, cilt bakım ve temel makyaj, manikür pedikür, sekreter, masör, güzellik uzmanı, bireysel emeklilik aracısı, sigorta teknik personeli" olmak üzere 862 kişinin katılımı ile 42 kurs açılmış olup; istihdam çalışmaları devam etmektedir.

 

Açılacak olan kurslar ile ilgili olarak, işsiz kişilerin öncelikle www.iskur.gov.tr daha sonradawww.beceri10.org.tr   adresinden TC kimlik numaraları ile giriş yaparak kursiyer kayıtlarını; işletmelerin ise www.beceri10.org.tr adresinden ticaret sicil ve oda sicil numaraları ile giriş yaparak yeni stajyer talep kayıtlarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

 

Proje hakkında  detaylı bilgi için www.beceri10.org.tr sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı bilgi için;


BATMAN TİCARET SANAYİ ODASI
Telefon : 488 213 12 45