Tarih     :30.01.2018

Sayı       :1/151



İlgi: T.O.B.B. 23.01.2018 tarihli 1420 sayılı yazısı


SAYIN ÜYEMİZ

İlgide kayıtlı yazıda, Ekonomi Bakanlığı tarafından, Fas hükümetinin 12 Ocak 2018 tarihinde yaptığı açıklama kapsamında, Fas’ta sabit kur rejiminin 15 Ocak 2018 tarihi itibarıyla sonlandırıldığı ve bu kur rejimi değişikliğinin kademeli olarak gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bu itibarla,

  • % + 0.3 ile % - 3 bant genişliğinde dalgalanmasına izin verilen Fas Dirhemi’nin 15 Ocak 2018 tarihinden itibaren % + 2.5 ile % - 2.5 bant genişliğinde dalgalanmasına izin verilecektir ve bu limitlerin üzerindeki kur hareketlerine ise Fas Merkez Bankası müdahale edecektir.
  • Fas Dirhemi’nin dalgalanacağı bant genişliği zaman içerisinde (10-15 yıl) artırılarak esnek kur rejimi hedeflenmektedir.
  • IMF ve Fas hükümeti yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre, kur rejimi değişikliği; Fas ekonomisinin uluslararası ekonomiye uyumu, daha rekabetçi bir hale gelebilmesi ve dış şoklara karşı direncinin artırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, yapılan açıklamalarda Fas Dirhemi’nin serbestleştirilmesinin muhtemel kısa ve orta ve orta vadeli makroekonomik istikrarı çok sınırlı bir şekilde etkileyeceği ve herhangi bir devalüasyon beklentilerinin olmadığı ifade edilmekte olup, Fas Merkez Bankası’nın piyasadaki likiditenin sağlanması için döviz piyasasına sınırlı müdahaleleri devam edecektir.

Bilgilerinize sunarız.


Saygılarımızla,

Şeyhmus İŞCAN

Genel Sekreter